Sfaturi utile privind curatenia domestica
Atunci cand vine vorba de curatenia “domestica” ne referim la curatenia pe care o facem, fiecare dintre noi, in casa in care locuim. Dar ce ne consuma cel mai mult timp este stergerea prafului, care pare sa fie mereu prezent, mai ales pe parcursul verii. Daca luam in considerare temperaturile crescute si precipitatiile scazute de pe parcursul anotimpului cald, precum si intensificarea circulatiei rutiere din ultimii ani, gasim si explicatia pentru prezenta agasanta a prafului.
Exista insa solutii practice si eficiente pentru a tine praful la distanta pentru perioade mai mari de timp, fara sa depunem mai mult efort sau sa facem curatenie mai des.
Producatorii de solutii de curatenie vin in ajutorul nostru, iar respectand sfaturile de mai jos ne vom usura munca depusa si vom scurta timpul alocat curateniei.
Dharma Clean, firma specializata in curatenie la domiciliu si curatenie in birouri si centre comerciale, iti ofera sfaturi practice si usor de aplicat pentru o curatenie impecabila in locuinta ta. Servicii de curatenie la domiciliu, curatenie generala in apartament sau vila
- Pentru ferestre impecabile, adaugati putin otet in apa cu solutie de geamuri (o lingura la 1 l de apa este suficient pentru a avea efect). Cele mai vizibile rezultate vor fi pe partea exterioara a ferestrelor, locul preferat al prafului, intrucat otetul are efect electrostatic si ajuta astfel produsele de curatenie sa isi mentina efectele pe o perioada mai indelungata.
. - In cazul aparatelor de aer conditionat, curatarea filtrelor este necesara de cel putin 2-3 ori pe an, atat pentru a scapa de bacteriile nedorite care se “cuibaresc” acolo, cat si pentru a scapa de stratul de praf aspirat in filtre. Ameliorati astfel calitatea aerului, mai ales inaintea verii, dar reduceti si consumul de curent, asigurand un flux mai mare de aer.
. - Tot pe perioada verii, din cauza temperaturilor ridicate, bacteriile se inmultesc in baie, unde nivelul de umezeala este ridicat si, de cele mai multe ori, ventilatia este necorespunzatoare. Un dezinfectant usor, creat special pentru zona respectiva si aplicat o data pe saptamana, ajuta la scaderea nivelului bacterian si la mentinerea lui pana la urmatoarea aplicare. Costurile sunt mici, se aplica rapid si efectele sunt, bineinteles, benefice.
. - Covorasele de cauciuc din baie retin umezeala si favorizeaza aparitia ciupercilor si incarcarea pardoselii cu bacterii “iubitoare de umiditate”. Curata-le bine cu dezinfectant si lasa-le cateva ore la aerisit, chiar in lumina directa a soarelui, pentru a te asigura ca s-au uscat complet. Intre timp, igienizeaza si pardoseala baii, dandu-i timp sa se usuce inainte de a pune covorasele de cauciuc la loc. Pentru a maximiza efectul dezinfectantilor, foloseste detergenti speciali pentru o a doua curatare, oricat de curate ti s-ar parea deja covorasele.
. - Pentru suprafetele din lemn, foloseste cu incredere detergentii special creati pentru mobila si diferite tipuri de lemn, mai ales in locurile greu accesibile, unde praful se depune mai usor si persista (corpuri de iluminat, suporturi de draperii, partea superioara a canaturilor de la usi si ferestre).
.
Efectul electrostatic al detergentilor asigura o perioada mai mare pana la urmatoarea curatire a acestor locuri. Daca ai mobilier wenge, pe langa solutiile de curatat, adauga putin balsam pentru haine in apa si sterge cu o laveta stoarsa bine. Balsamul actioneaza de asemenea ca o bariera antistatica.
. - Curata corect zonele din spatele aragazului si de sub chiuveta. Alege un detergent lichid puternic, anti-degresant si dezinfectant si repeta operatiunea de spalare chiar daca pare curat dupa prima curatire. Pe suprafetele semi-permeabile, cum sunt cele din lemn, foloseste prosoape de hartie cu absorbtie ridicata pentru uscare intermediara intre cele doua curatiri. Astfel, eviti imprastierea bacteriilor si le intarzii aparitia.
Urmeaza-ne sfaturile de curatenie si alege produsele potrivite fiecarui tip de suprafata, tinand cont de faptul ca acestea devin din ce in ce mai eficiente si mai specializate. Utilizeaza materiale auxiliare de curatenie de calitate, schimba-le des pentru a nu favoriza inmultirea bacteriilor (pe bureti sau lavete) si combina inteligent metodele potrivite de curatenie cu tipul de solutie chimica potrivit.